Zweten

Overmatig zweten (hyperhidrose) is een vervelende aandoening. Het schudden van een hand kan met schaamte gepaard gaan, of het verschonen van pyjama en beddengoed een nachtelijk ritueel.

Zweten in de praktijk
Zweten is natuurlijk en gezond, het helpt bij het koelen van het lichaam. Toch ervaren veel mensen veel last van overmatig zweten van bijvoorbeeld handen, voeten, oksels of van het gehele lichaam (hyperhidrose). Soms is het een symptoom van bijvoorbeeld diabetes of een te snel werkende schildklier, soms is het een bijwerking van het gebruik van medicijnen. Vaak is echter de oorzaak onbekend. In de westerse geneeskunde zijn er wel behandelingen bekend, zoals bijvoorbeeld botox, of operaties, maar deze werken vaak maar tijdelijk of hebben veel bijwerkingen.

Zweten en acupunctuur
Acupunctuur en andere Chinese geneeswijzen zijn zeer bekend met het fenomeen zweten. Zweet is één van de basisvloeistoffen en is uitvoerig bestudeerd in de duizenden jaren die achter ons liggen. Bij de algemene Chinese diagnostiek wordt veelvuldig gevraagd naar het zweetpatroon, omdat dit veel zegt over de balans van het lichaam.  Er kan sprake zijn van een verstoring van de vloeistofbalans, of  een verstoring van de inwendige thermostaat: er is te veel hitte, of er is een relatief tekort aan verwarming. We zien vaak relaties met fysieke of emotionele stress en met de menopauze. Naast de koude/hitte verstoring zijn er ook andere oorzaken mogelijk. Bij de diagnose zullen dan ook veel vragen worden gesteld over het voedingspatroon, de ontlasting, het slaappatroon etc. Voordat er met acupunctuur wordt begonnen, moet er dus eerst een goede diagnose volgens de Chinese geneeswijzen worden gesteld. Er wordt gekeken naar zowel de oorzaak van de klacht (de wortel) als het symptoom: het zweten (de tak).

Adviezen
De diagnose is ook nodig om u adviezen te kunnen geven die u in uw dagelijks leven kunt toepassen om het zweetprobleem zoveel mogelijk te voorkomen. Vaak dragen enkele aanpassingen in uw dieet, uw bad- en douchegewoonten, uw activiteit/rust balans,  of kleding ook bij aan het verminderen van uw klachten.

Cupping
Bij overmatig zweten is de cupping techniek, waarbij glazen bollen vacuum worden getrokken op de huid soms erg zinvol (afhankelijk van de diagnose).

Klassieke en electro-acupunctuur
Wij werken met klassieke acupunctuur, dat betekent dat naalden overal op het lichaam gezet kunnen worden. De naalden zijn steriel verpakt en worden altijd maar één keer gebruikt. Het inbrengen van de naalden doet geen pijn: vaak voelt u een soort tinteling, een wat zwaar gevoel of het bewegen van energie. De behandeling duurt ongeveer een uur. Bij  pijnklachten (zoals nek- en rugklachten, schouder- of knieklachten) versterken we het effect van de behandeling door de naalden elektrisch te stimuleren.

Maak nu een afspraak

Wat kost een consult?

Wat betaalt mijn zorgverzekering?

Wie zijn mijn acupuncturisten?

Meer over acupunctuur in het algemeen?

Reacties zijn gesloten.