Eerste consult

Omdat de gang naar een acupuncturist nog niet voor iedereen de normaalste zaak van de wereld ziet u hieronder wat u te wachten staat na een afspraak:

Eerste consult
Het eerste consult duurt ongeveer 1 uur. Afhankelijk van de complexiteit van uw klachten kan dit langer of korter zijn. Tijdens een vraaggesprek komen uw gezondheidsklachten aan de orde en worden deze in de context van uw lijf en leven geplaatst. De Chinese Acupunctuur bekijkt immers de mens als geheel, het is een holistische geneeswijze. Daarna wordt uw tong bekeken en uw pols gevoeld. Dit zijn belangrijke diagnostische methoden, mede bedoeld om de ernst van de klachten te beoordelen. Meestal wordt er na de intake begonnen met de eerste behandeling.

Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO)

De Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) ligt aan de basis van alle zorgverlening, ook aan die van ons. In de WGBO staan de rechten en plichten van cliënten die zorg krijgen. Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent, zodat u weet waar u aan toe bent. Voor we beginnen met onze behandeling kunt u deze bepalingen inzien in de praktijk. U kunt ze ook via deze link alvast inzien.

DSC_0194 (640x425)

Naalden, moxa en cupping
Bij de behandeling worden zeer dunne stalen naaldjes op bepaalde plekken (acupunctuurpunten) in het lichaam gezet. Vaak is het nodig om punten op de voeten, de onderbenen, de armen en het hoofd te prikken. Maar er zijn ook acupunctuurpunten op het gezicht, de romp, buik en rug die vaak worden gebruikt. Het inzetten van de naalden doet over het algemeen geen pijn. Wel kunt u soms een lokaal zwaar gevoel of een licht schokje ervaren. De naaldjes blijven ongeveer twintig minuten zitten. Een moderne variant van de klassieke acupunctuur is de ooracupunctuur. Er worden dan heel dunne naaldjes of korreltjes in het oor gezet.

DSC_0283 (640x425)

De wegwerpnaaldjes zijn per stuk steriel verpakt en worden na gebruik vernietigd door een gespecialiseerd bedrijf. Naast naalden maak ik ook graag gebruik van moxa of cupping. Ik verwijs u graag naar de respectievelijke pagina’s op deze website.

Kleding
Tijdens de behandeling ligt u op een massagetafel. Als u een loszittende en niet knellende broek aanhebt volstaat het meestal om deze tot boven de knie op te trekken. Ondergoed mag u natuurlijk altijd aanhouden. Als u op de rug geprikt moet worden moet het onderhemd wel uit, maar de BH mag altijd aanblijven. U mag een eigen handdoek meenemen of gebruik maken van onze handdoeken en dekens om uzelf te bedekken.

cupping


Zelf doen
Meestal voelen cliënten zich na de behandeling erg ontspannen of loom. Vaak is er ook sprake van enige moeheid. Er gebeurt in het lichaam wel het één en ander! Na de behandeling geef ik regelmatig enkele leef – of voedingsadviezen mee, zodat u ook door de week kunt werken aan uw gezondheid. Daarna worden er afspraken gemaakt over de vervolgconsulten. Bij sommige klachten is het zinvol om vrij snel achter elkaar nieuwe afspraken te plannen, bijvoorbeeld bij acute klachten. Bij meer chronische klachten kan er iets meer tijd tussen twee behandelingen zitten.

Vervolgconsulten
Bij elke vervolgafspraak kijken we hoe het gaat. Welke veranderingen hebt u ervaren? De pols wordt opnieuw gevoeld en de tong wordt opnieuw bekeken. De puntkeuze voor de acupunctuurnaalden is altijd gebaseerd op de situatie op dit moment. Er zijn geen standaard recepten of acupunctuurformules die voor iedereen gelden.

Na vier tot zes behandelingen wordt er wat uitgebreider stilgestaan bij de klachten. Is er voldoende verbetering zichtbaar? Samen met u zal bekeken of en hoe de behandeling voortgezet kan worden.

Reacties zijn gesloten.