Diagnostiek

Kijken, luisteren, vragen, ruiken en voelen… diagnostiek in de Chinese geneeswijzen

De diagnostiek in de Chinese geneeswijzen ontstaat uit verschillende onderdelen. Na een uitgebreid gesprek met betrekking tot de klachten volgt een traditionele Chinese polsdiagnose en ook een tongdiagnose. Er zijn negen soorten polsen aan de linkerkant, en negen aan de rechterkant, dus een variatie van 18 soorten polsen.

Daarnaast onderkennen de Chinese geneeswijzen in totaal 28 kwaliteiten van de pols. Daarmee kan de acupuncturist zich een goed beeld vormen van de energievoorziening in het lichaam.

De tongdiagnose is voor een acupuncturist een belangrijke diagnostische methode. Volgens de theorie van de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn de meridianen en de interne organen allen direct of indirect verbonden met de tong. Dat wil zeggen dat de essentie van de organen de tong voedt en dat ook pathologische veranderingen zich kunnen manifesteren op de tong. De therapeut kan een beoordeling maken of bij een patiënt de vitale energie (qi) voldoende of onvoldoende is, wat de locatie van de ziekte is en wat de aard van de pathogene factoren. Ook kan hij een prognose maken van het verloop van de ziekte.

polsdiagnose

polsdiagnose

Reacties zijn gesloten.