Over chinese geneeswijzen

Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG in het kort) kennen een geschiedenis van meer dan 3000 jaar. Vanaf haar eerste ontwikkelingen wordt de kennis over het behouden en verbeteren van de gezondheid doorgegeven en verder verfijnd. Sinds de jaren 50 van de vorige eeuw wordt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de TCG. In China wordt de TCG op Universiteiten en in ziekenhuizen naast de moderne Westerse geneeskunde toegepast. De Wereldgezondheidsorganisatie erkent de TCG als therapievorm bij een breed scala van gezondheidsproblemen.

Gezondheid en ziekte volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde
Oude Taoïstische concepten als Yin en Yang waren de basis voor de manier waarop men in het Oosten gezondheid en ziekte beschouwd. Gezondheid is de harmonieuze balans van geest en lichaam met de omgeving. Bij ziekte is deze balans verstoord. In Westerse begrippen wordt dit vertaald met ‘homeostase’. Vergelijk het met de werking van de thermostaat in uw woning. Als de temperatuur staat afgesteld op 20 graden, dan springt de kachel aan als het te koud wordt, totdat de temperatuur weer aangenaam wordt.
Geest en lichaam beïnvloeden elkaar en worden ook beïnvloed door de omgeving. Natuurlijke processen zoals dag en nacht, de seizoenen, geboorte, volwassen worden en aftakeling worden allen meegenomen in het begrip van de TCG.

Omdat de TCG is ontwikkeld voor de uitvinding van röntgenstraling, bloedtesten en andere methoden om in het lichaam te kijken, kijken TCG therapeuten vooral naar de buitenkant van het lichaam om te bepalen wat er mis is aan de binnenkant. De locatie en de aard van de pijn, de kleur van de huid en veel andere signalen geven de therapeut veel informatie.

Metaforen en meridianen
Bij de beschrijving van gezondheid en ziekte gebruikt de TCG veel beeldspraken die afgeleid zijn van verschijnselen uit de natuur. Een eenvoudige verkoudheid of griep wordt dan beschreven als een invasie van ‘Wind’ die de buitenste lagen van het lichaam ‘aanvalt’. Zo’n aanval is als de wind, omdat het snel komt en gaat en snel van karakter kan veranderen. TCG therapeuten gebruiken deze metaforen om een grote verscheidenheid van gezondheidsproblemen aan te duiden. De bestrijding van de oppervlakkige invasie van ‘Wind’ is vervolgens om de Wind te verdrijven, en de lichaamsafweer te versterken om toekomstige invasies te voorkomen.

Het concept van meridianen is eveneens een beeldspraak. Meridianen zijn denkbeeldige banen die door het lichaam lopen en energie verspreiden – vergelijk het met het systeem van de bloedsomloop. Met acupunctuur worden punten op deze meridianen geprikt om zowel lokale effecten alsook andere gunstige effecten te bewerkstellingen. In bovengenoemd voorbeeld zullen dus o.a. punten worden gekozen die ‘Wind’ verdrijven. Een acupunctuurpunt dat vaak gekozen zal worden heet ‘Fengfu’, dit kan vertaald worden als wind-zetel, een punt in de nekregio. Niet toevallig is de nek een gevoelig gebied bij een griepaanval.

De nadruk in de TCG op signalen van de buitenkant betekent dat altijd de gehele mens in ogenschouw genomen wordt. Als u bijvoorbeeld last heeft van het prikkelbare darmsyndroom, kijkt de therapeut niet alleen naar de ontsteking in het darmgebied, maar ook naar het dieet van die persoon, het stressniveau, het energieniveau en veel andere zaken om uit te komen bij een totale diagnose van deze persoon op dit moment.

Diagnose
Het gebruik van de kleurrijke beeldentaal kan het moeilijk maken om een TCG diagnose te begrijpen. Een diagnose als ‘Nier yin deficiëntie’ of ‘Hout valt Aarde aan’, hebben binnen deze context een eigen specifieke betekenis en voortvloeiend behandelingsplan. Er is altijd veel verwarring over de namen die TCG therapeuten gebruiken, maar onthoud dat een diagnose in de TCG sterk afwijkt van de diagnose die een Westerse arts stelt. Als in de Chinese Geneeskunde gesproken wordt over het Hart of de Long, dan verwijst dit niet alleen naar de anatomische structuur, maar naar het geheel van energetische functies die aan dit orgaan worden toegeschreven. Als de therapeut bij u bijvoorbeeld de diagnose ‘Lever vuur’ stelt, dan hoeft er niets aan uw lever te mankeren, maar wel is de kans groot op hoofdpijn.

Wat kunt u verwachten bij een bezoek aan Acupunctuur Rotterdam | Wushen praktijk voor acupunctuur?
Bij uw eerste bezoek worden u allerlei vragen gesteld over uw gezondheidsklachten en de geschiedenis daarvan. Ook worden er algemene vragen gesteld over uw eetlust, uw energieniveau, uw slaappatroon etcetera. Met uw antwoorden probeert de therapeut een compleet beeld te krijgen van uw huidige gezondheidstoestand in Chinese termen. Ook wordt er gebruik gemaakt van een tong- en polsdiagnose.

Acupunctuur, kruiden, cupping en moxa
De TCG maakt gebruik van verschillende methoden, vaak in combinatie. Het meest gebruikt worden acupunctuur en kruidenformules. Soms wordt ook gewerkt met glazen of plastic koppen – cuppen – die een vacuüm trekken op de huid, of door moxa (het kruid Bijvoet) te branden boven een bepaald punt. Deze methoden hebben geen bijwerkingen. Het prikken van de naalden doet geen pijn.

Meer informatie
Chinese geneeswijzen kijken naar u als mens, met uw eigen unieke ervaringen, ziektegeschiedenis en levenspatroon. Daarom zijn er geen standaard-oplossingen, geen standaard adviezen en standaard diëten. Een behandeling is altijd maatwerk. Voor meer informatie en/of een vrijblijvende afspraak kunt u altijd contact met ons opnemen.

tel: 06- 11 1- 13 67
acupunctuur@wushen.nl

Reacties zijn gesloten.